25 Ağustos 2009 Salı

Sorunsuz olduğumuzda habersiz olduğumuz büyük hazine: Sağlık

Sorunsuz olduğumuzda habersiz olduğumuz büyük hazine: Sağlık

Unutulmaz ve hep söylenir sözler pek çok konuda edilmiştir ama en çok da sağlık üzerine. Sağlık ile ilgili söylenen ve benim en sevdiğim laflardan biri de “Sağlıklı olmak hiçbir organınızın farkında olmamaktır” diye kısaca sağlığın da sağlıksızlığın da ne olduğunu bir çırpıda anlatıveren bu söylem. Sağlıkla ilgili bir sorun sızılar, ağrılar, acılarla gelir. Ateş ter de olabilir kimileyin. Habercileri bunlardır çoğunlukla. Kırılmalar, başını taşıyamamalar. Ben nasıl da koştururdum diye bütün gün ayakta kaldığımız anlara şaşmalar.
Belki parasının, servetinin kıymetini bilmeyen vardır ama genellikle para konusunda birikim yapılır, harcamalar inceden inceye hesaplanır, bunlar bir banka hesabı ile somutlaşır. Çünkü paranız varsa en son model arabadan, asfaltlara siyah işlemeli çizgiler bırakan lastikleriyle çılgın düşlerimizin vazgeçilmezi olan, püsküllerle süslü, deri kaplamalı motorsikletlere hatta kıyıyı denizden seyretme keyfinin köşkleri teknelere, istediğiniz manzaraya hakim evden belki bir yalı dairesi, belki bir kır evi ya da çiftliğe kadar yüklü ödeme isteyen bir çok şeyi alabilirsiniz. Ama her şeyi değil. Bazı şeyleri almaya paramızın da gücü yetemiyor. Kaybedilmiş sağlık, geri dönüşüm işlemine tabii tutulamıyor ve hiçbir bedel onu geri getiremiyor. O halde sağlığı kaybetmemeye gayret edilmeli. Yaş ve hayatın yıpratısı içinde bazı kayıplar olacak sağlıktan elbet ancak bunları misliyle arttırmamak da gösterilecek bazı özenlere bağlı olabilir. Bu özenleri hepimiz biliyoruz hepimiz uygulamasak da. Ya da bazılarını uygulayabiliyor bazılarında da uygulamamayı seçerek bile bile kendi yıpranmamıza kendimiz göz yumuyoruz.
Bir servet sağlık. Ödemesi baştan ve peşin yapılmış.
Harcama normal şartlarda bizim tasarrufumuzda. Olağan olmayan durumlar da var onlardan bahsetmiyoruz. Harcamayı ölçülü ve hesaplı yapmazsak bu hazine geri gelmemek üzere yitiyor ya da tekrar kazanılmak için yapılan maddi harcamaların haddi hesabı tutulamıyor.
En iyisi sağlığın kaybedilebilir bir şey olduğunu unutmadan yaşamak sanırım. Sağlık hesabından yeterli ve yerinde çekişler yapıp bu hesabı tasarruflu kullanmak.
Sağlıklı ve esenlikli günler dilerim..
ACEMIDEMIRCI

3 yorum:

  1. Sevgili Acemidemirci,

    “Sağlıklı olmak hiçbir organınızın farkında olmamaktır”. Ben de çok doğru bulurum bu cümleyi...

    Ufak tefek problemlerde, örneğin parmağımız kesildiğinde bile, oradan bir sinyal gidiyor beynimize devamlı ve acıyı hatırlatıyor bize. Tabii hiçbir organımızın, dokumuzun farkına varmadığımız zamanlardaki sağlığımızı da...

    Tüm hastalıkların şifa bulduğu, sağlıklı günler dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Acemidemirci,

    tespitin ne kadar dogru. Bazen bol keseden harciyoruz hazinemizi..
    Bende sagligi bazen bir Dost´ta benzetiyorum. Dostun kalbini kirinca, sagligi kaybedince anliyoruz kiymetini.
    Yaradan caresiz dertler vermesin kimseye.
    Dostlarimizi ve sagligimizi herzaman icin yanimizda görmek dilegi ile...
    Elif

    YanıtlaSil
  3. Elifcim,
    Değeri bilinecek hazine sayımız senin dostları da eklemenle arttı.
    Çok selamlar
    ACEMIDEMIRCI

    YanıtlaSil

Yorum yapmak için gmail adresi gereklidir...
Yorumlar, blog yöneticisi tarafından denetlendikten sonra, uygun bulunması halinde yayınlanacaktır...
İyi paylaşımlar...

İletişim: usayken@gmail.com